Energiatodistuksen hinta voi salvata hengen | Yle Uutiset | yle.fi

Energiatodistuksista on pyydetty suuria summia ja tässä taas yksi uutinen, että hinnoissa vedätetään:

Pientaloille laadittavien energiatodistusten hinnoissa on ilmennyt ylilyöntejä. Ympäristöministeriö arvioi ennen lain kesäkuista voimaantuloa, että kohtuullinen hinta olisi 500-700 euron tietämissä. Talon energiatehokkuutta kuvaavasta todistuksesta on kesän aikana silti pyydetty kahtakin tonnia.

Toisaalta ministeriön tietoon on tullut tapauksia, jossa taloaan myyvältä on veloitettu ennakoitua vähemmän kuten kolmisen sataa euroa.

Uuden lain myötä energiatodistus vaaditaan, kun myydään tai vuokrataan vuonna 1980 valmistunutta tai sitä nuorempaa taloa. Muun muassa kiinteistönvälittäjät ja kuluttajia energia-asioissa neuvova Motiva ovat saaneet vastailla talon omistajille, paljonko energiatodistuksesta kannattaa maksaa.

- Tässä on kysynnän ja tarjonnan laki. Jotkut hinnoittelevat yläkanttiin, mutta kyllä siinä pitäisi säilyä kohtuus mukana, sanoo johtava asiantuntija Tapio Jalo Motivasta.

Laki koskee myös useista pientaloista koostuvia taloyhtiöitä. Yhtiöt ovat saaneet joiltain todistusten laatijoilta tuhansien eurojen hintaisia tarjouksia. Yhden talon arvioinnin hinta on kerrottu suoraan talojen lukumäärällä, vaikka talot olisivat keskenään identtisiä.

Tässä on kysynnän ja tarjonnan laki. Jotkut hinnoittelevat yläkanttiin, mutta kyllä siinä pitäisi säilyä kohtuus mukana.

Energiatodistusten laadintaa valvoo Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. ARA:n rekisterissä on tuhatkunta energiatodistusten laatijaa, mutta Motivan mukaan vain alle puolet heistä on aktiivisia toimijoita. Niinpä kovia hintapyyntöjä on perusteltu kiireellä – ja lähimmällä laatijalla saattaa olla arvioitavalle talolle pitkäkin matka.

- Nyt on [taloaan myyvällä] kieltämättä ollut sellainen tilanne, että kun löytäisi sen yhdenkin tekijän. Jos tarjous on kohtuullinen, [myyjä] on joutunut tarttumaan siihen, kun on myynti juuri menossa ja [energiatodistus on] uusi asia, Tapio Jalo kuvailee.

Motivassa ja ympäristöministeriössä uskotaan hinnoittelun rauhoittuvan syksyllä, kun todistuksen laatijoita pätevöityy alalle lisää.

Energiatodistuksella pyritään vaikuttamaan uudisrakentamisessa uusiutuvan energian hyödyntämiseen ja korjausrakentamisessa lämpöeristyksen parantamiseen

 

Alkuperäinen julkaisu: Energiatodistuksen hinta voi salvata hengen | Yle Uutiset | yle.fi

Uudelleenjulkaisu: Energiatodistus Uutiset | Kilpailuta Energiatodistus